Muizenplaag Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0298502

Bel ons direct

085 - 029 8502

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
veldmuis in huis

Veldmuis in huis; wat te doen?

Een veldmuis in huis is erg vervelend. Behalve dat veel mensen bang zijn voor muizen en ze veel lawaai kunnen maken, zijn ze ook gevaarlijk voor de gezondheid en voor uw huis. In dit artikel vindt u een uitleg over veldmuizen, waarom ze zo gevaarlijk kunnen zijn en wat ze meest effectieve methode is om ze te bestrijden.

Het verschil tussen veldmuizen en andere muizen

Muizen zijn muizen denkt u wellicht. En wat voor soort er ook in uw huis zit, ze zijn logischerwijs niet welkom. Toch is er wel degelijk verschil tussen bijvoorbeeld huismuizen, bosmuizen en veldmuizen. Deze soorten worden het meest in huizen aangetroffen en hebben ieder hun eigen voorkeuren, dientengevolge vragen zij ieder een andere bestrijdingsmethode.

De veldmuis heeft een gladde vacht en plompe bouw. Het is tevens de grootste soort en kan een lengte bereiken van om en nabij twaalf centimeter. Dit in tegenstelling tot de huismuis die een stuk kleiner is en een tenger lijfje heeft. De veldmuis houdt van droge en zonnige plekken en zal zich derhalve ook op dergelijke plaatsen nestelen.

De veldmuis eet graag granen, kolen en aardappelen. Huismuizen eten alles, spitsmuizen geven de voorkeur aan slakjes en insecten.

Als u denkt dat u een veldmuis in huis heeft doet u er goed aan uw graanproducten, groenten en aardappelen goed op te bergen zodat de muizen er niet bij kunnen. Het is daarbij goed om te onthouden dat ze een gaatje van slechts een paar centimeter nodig hebben om zich toegang te verschaffen tot uw huis en kasten.

Heb ik een veldmuis in huis?

U bent bang dat er een veldmuis in huis aanwezig is. Meestal is dat heel evident: u ziet een muis wegschieten achter de kast of onder het bed, u vindt kleine zwarte korreltjes die muizenpoep blijken te zijn of hoort s’nachts het geknaag en gekrabbel in uw huis.

Soms ruikt u eerst enige tijd een scherpe stank, hetgeen enige tijd later urine blijkt te zijn. Maar pas als u de muis echt goed heeft gezien weet u daadwerkelijk om welke soort het gaat. Een professionele bestrijder kan u snel uitsluitsel geven en daar de bestrijdingsmethode op aanpassen.

De gevolgen van de veldmuis in huis

Aanvankelijk lijkt het onschuldig, een klein muisje in huis dat nauwelijks zichtbaar is. Maar behalve dat één muisje snel een nest muizen wordt, is de veldmuis in huis wel degelijk gevaarlijk.

Veldmuizen kunnen salmonella bij zich dragen, een aangezien ze in aanraking komen met ons voedsel is de kans op besmetting reëel.

Daarnaast kunnen ze het Hanta virus overbrengen waar mensen ziek van kunnen worden. Om de kans daarop te minimaliseren kunt u het volgende doen:

  • Haal keutels direct weg met een vochtige doek en doe de keutels in een afsluitbaar zakje.
  • Maak een sopje van water en allesreiniger en maak de plek waar de keutels lagen goed schoon.
  • Maak een nieuw sopje van water en bleek en poets de plek opnieuw grondig.
  • Laat de bleek even intrekken en spoel het daarna weg.

Het grootste risico is dat van brand. De tanden van veldmuizen groeien altijd door en dus hebben ze altijd iets nodig om op te knagen. Omdat veldmuizen zich in muren en vloeren kunnen verplaatsen kunnen ze ook bij onze kabels en stopcontacten, waardoor eerst kortsluiting en vervolgens brand kan ontstaan.

Veldmuizen zijn heel lawaaierig: u ligt in bed te slapen en wordt opeens wakker van het geluid van geknaag, wat door merg en been gaat. Niet zelden komt het geluid uit de muur of van een andere onbereikbare plaats, en blijkt het onmogelijk om de muis te kunnen bereiken. Veel mensen pogen de veldmuis dan weg te jagen of zetten vallen alvorens verdere hulp in te schakelen.

veldmuis in huis

Foto: Factumquintus

Zelf de veldmuis bestrijden

Wanneer u zelf de veldmuis in huis heeft en deze  wilt bestrijden heeft u twee keuzes. U kunt de veldmuis vangen, of u kunt hem doden.

Wilt u de veldmuis vangen dan is het belangrijk dat u hem daarna op enkele kilometers afstand weer uitzet, want anders is de kans aanwezig dat u dezelfde muis even laten weer binnenshuis zal aantreffen.

Doden lijkt dan makkelijker maar de ervaring leert dat het een ingewikkelde kwestie is:

  • Muizen kunnen zich door de muren, in het plafond, of onder de vloer verplaatsen.
  • Muizen zijn bestand tegen veel soorten gif.
  • Muizen planten zich razendsnel voort.
  • Muizen zijn slim genoeg om niet in muizenvallen te trappen.

Daarnaast gaat de hardnekkige fabel gaat rond op internet dat muizen uw huis wel verlaten zodra het weer aangenamer wordt in de lente. Dit klopt, maar dan wel alleen voor bosmuizen. Veldmuizen vertoeven doorgaans liever in uw woning.

Op internet is genoeg additionele informatie te vinden en ook dierenwinkels willen u maar al te graag van dienst zijn met als doel hun producten te verkopen.

Maar deze zijn vaak inefficiënt, duur, en weerhouden u er alleen maar van de veldmuis effectief te laten bestrijden door een professional. Hierdoor heeft de veldmuis veel tijd om zich verder voor te planten in uw huis.

De meest efficiënte methode

Heeft u last van de veldmuis in huis en wilt u er vanaf? Onze professionele en ervaren medewerkers zijn u gaarne van dienst en zorgen dat u snel van de plaag bent verlost.

U kunt direct bellen met onderstaand telefoonnummer of een offerte of advies aanvragen via het formulier op de website. U zult dan zo snel mogelijk in contact komen met een professionele muizenbestrijder die u van uw probleem af kan helpen.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8502, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed