Muizenplaag Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0298502

Bel ons direct

085 - 029 8502

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
spitsmuis bestrijden

Spitsmuis bestrijden

De spitsmuis bestrijden is een lastige klus want de beestjes kunnen voor heel wat problemen zorgen in het huis. Hoewel het nuttige diertjes zijn, hebben we ze liever niet in onze buurt.

Spitsmuizen hebben desondanks ze ongewenst zijn in ons huis toch een nuttige functie, ze eten immers de hele dag door insecten. Mensen verwarren dikwijls de uitwerpselen van een spitsmuis met een gewone kleine veldmuis.

Als u last zou hebben van spitsmuizen in uw huis dan kunt u dat dadelijk merken aan de onaangename geur die ze verspreiden. Die geur wordt veroorzaakt door de muskusklieren en in slecht geventileerde kamers kan dit behoorlijk stinken.

Het laatste probleem is dat spitsmuizen ’s nachts actief opzoek gaan naar voedsel en dit kan uw nachtrust verstoren als ze door de wanden lopen of boven op het plafond.

Op deze pagina leggen we u meer uit over de spitsmuis en hoe de spitsmuis bestrijden in zijn werk gaat.

Spitsmuizen en knaagdieren

Hoewel spitsmuizen heel veel overeenkomsten vertonen met knaagdieren zijn spitsmuizen toch geen knaagdieren zoals andere soorten muizen. Spitsmuizen behoren tot de insecteneters waartoe ook de egel en de mol aan toebehoort.

U kan een spitsmuis gemakkelijk herkennen aan het verlengde slurfje die bij spitsmuizen spits toeloopt. Verder hebben ze heel kleine ogen en kan u nauwelijks de kleine oorschelpen waarnemen op de spitsmuizen.

De spitsmuizen bevatten een heel goede reuk en tastzin die verstopt zitten in de neus. In ons land zijn er vijf soorten die vaak voorkomen namelijk de dwergspitsmuis, bosspitsmuis, de waterspitsmuis, de veldspitsmuis en de huisspitsmuis.

Informatie over de spitsmuis

De bovengenoemde soorten kunnen allemaal aangetroffen worden in gebouwen. Meestal als men een spitsmuis ontdekt in een huis zal het de huisspitsmuis zijn, die komt meer voor dan de andere soorten.

Een spitsmuis varieert van grootte en gewichten. Sommige worden tot negen centimeter en er zijn soorten die tot zestien gram kunnen wegen. U moet weten dat de staart van een spitsmuis ongeveer 2/3 van de totale lengte verlengt.

De dwergspitsmuis is de allerkleinste soort en de waterspitsmuis is de grootste van de familie spitsmuizen. Spitsmuizen kunnen in allerlei kleuren voorkomen. Meestal is hij bruin tot heel donker, maar onder de buik is de spitsmuis heel licht van kleur.

De mannelijke soorten hebben kort aan de staart en aan de flanken heel kleine zichtbare muskusklieren. De kiezen van een spitsmuis zijn heel scherp omdat ze door een pantser van een insect moeten kunnen snijden.

De meeste spitsmuizen zal u vinden op ruig terrein. Met ruig terrein bedoelen we bosvelden, bosranden, tuinen en aan het water.

De familie waterspitsmuizen leeft vooral aan de rand van een kanaal, rivier of een oever. Als u niet aan het water woont, zal u geen last hebben van de waterspitsmuizen. Deze familie is vooral overdag heel erg actief en kunnen in een paar seconden enkele tientallen meters afleggen. De kleine diertjes kunnen geluiden met zich meebrengen die lijken als een zacht maar schril gepiep.

Spitsmuis eten

Spitsmuizen voeden zich met dierlijk voedsel zoals insecten, slakken, spinnen, wormen en jonge muizen. De waterspitsmuizen leven vooral op kikkers, kleine visjes en schaaldieren.

De spitsmuis bestrijden kunt u doen door vergif op dierlijk voedsel te strooien, maar u moet het exacte aantal van gif weten anders komen de spitsmuizen terug naar de plaats.

Het is echter lastig om het probleem hiermee volledig op te lossen. Vaak krijgen maar enkele spitsmuizen het gif binnen, en bent u hiermee niet verlost van het probleem.

Spitsmuizen vinden hun prooi door middel van hun reukorgaan en gehoororgaan. Vervolgens zal men de prooi grijpen met de bek en hun voorpoten doen dienst om de prooi tegen de grond te drukken.

De Spitsmuis bestrijden is een moeilijke opgave die men niet kan doen zonder een expert.

Spitsmuizen hebben een grote vraatzucht en ze eten op één dag de helft van hun normale lichaamsgewicht op. Als u één spitsmuis ziet in uw huis kan u er zeker van zijn dat u verschillende nestjes hebt, want spitsmuizen leven gescheiden.

De mannetjes en de vrouwtjes hebben elk hun eigen nest. In de paartijd kan men elkaar gemakkelijk terugvinden door de stinkende geur die een spitsmuis achterlaat om sneller een vrouwtje te vinden.

De geboorte van een spitsmuis kan twee tot vier keer per jaar plaatsvinden en per geboorte worden er vier tot zes blinde jongen geboren. Een spitsmuis kan tot maximaal twee jaar worden, maar de meeste worden maar tot anderhalf jaar oud.

Zoals u dus begrijpt kunnen spitsmuizen zich dus snel voortplanten en is de spitsmuis bestrijden op een effectieve en goede manier pure noodzaak als u last heeft van dit ongedierte. We raden u daarom aan om direct contact op te nemen met een bestrijder die u kan helpen bij spitsmuizen bestrijden.

spitsmuis bestrijden

Foto: Holger Casselmann

Spitsmuis uitwerpselen

De uitwerpselen van spitsmuizen zijn ongeveer één centimeter lang en kunnen tot maximaal drie millimeter dik zijn. De uitwerpselen zijn altijd zwart van kleur en aan het uiteinde zijn ze puntig.

Heel af en toe kan u spitsmuis uitwerpselen vinden die los van elkaar liggen, maar meestal zal u deze vinden als ze aan elkaar kleven. Als u uitwerpselen ziet plakken aan de wand van de muur dan kan u er zeker van zijn dat u spitsmuizen heeft in uw huis.

Spitsmuizen gaan met hun achterpoten tegen de wand staan om hun uitwerpselen zo hoog mogelijk af te stoten. De spitsmuis uitwerpselen zijn vrij los van structuur omdat ze zand en insectenresten bevatten.

De spitsmuis weren in uw huis

Huisspitsmuizen zullen altijd in woningen, schuurtjes of garages bezoeken opzoek naar eten. Tevens zullen spitsmuizen altijd blijven hangen als ze op één plaats eten hebben gevonden. De spitsmuis bestrijden is dus een hardnekkige klus. Wel is het zo dat de spitsmuis niet lang zonder eten kan. Het belangrijkste advies bij overlast van spitsmuizen is om kieren en gaten zo goed mogelijk te dichten en etenswaren zo goed mogelijk op te ruimen. Bestrijden van spitsmuizen is verboden, omdat de spitsmuis een beschermde soort is.

Wenst u toch hulp bij de wering van spitsmuizen? Neem dan contact op met de lokale ongediertebestrijder door een formulier in te vullen of door via ons telefoonnummer hieronder contact met ons op te nemen. Ook kunt u u direct een bestrijder inschakelen of de prijs van bestrijding opvragen. U komt dan meteen in contact met een ongediertebestrijder die u met de spitsmuis wering kan helpen.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8502, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed