Muizenplaag Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0298502

Bel ons direct

085 - 029 8502

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
Soorten muizen in huis

Soorten muizen in huis

Muizen in huis zorgen vaak voor hysterische taferelen bij de bewoners van de woning in kwestie. Hoewel ze niet direct gevaarlijk zijn, kunnen muizen wél zorgen voor een bepaalde afname van de hygiëne en laten ze ontdekkers vaak schrikken door hun abrupte aanwezigheid.

Heeft u last van muizen in huis? Dan is het van belang om te weten wélk soort u precies in huis heeft. Daarom gaan we hieronder in op de diverse soorten muizen in huis. Verschillende type muizen, kunnen namelijk andere soorten overlast veroorzaken.

Muizen in huis

Zoals hierboven vermeldt zijn muizen een garantie voor schrikeffecten. Ze kunnen ook onhygiënisch zijn – een reden waardoor veel mensen ze liever buiten dan binnen zien.

Een ander, bijkomend nadeel van muizen in huis is dat deze knaagdieren hun naam eer aandoen door op van alles en nog wat te knagen. Dat is vervelend voor meubels, maar ronduit gevaarlijk voor leidingen, kabels en andere vormen van isolatiemateriaal.

In enkele gevallen kan dit zelfs leiden tot brand in huis. Dus direct gevaarlijk zijn de beesten niet, maar ze kunnen indirect de aanleiding zijn tot taferelen die wél weer zeer gevaarlijk zijn. Redenen genoeg om huizen uit huis te verjagen!

Soorten muizen in huis

Wanneer je een muis ziet lopen, zie je niet direct om welk soort het gaat. Logisch, want zoveel verschillen zijn er nu ook weer niet. Desondanks onderscheiden we een aantal soorten muizen die erom bekend staan in Nederland nogal eens binnenshuis voor te komen. Dit zijn:

  • De huismuis
  • De veldmuis
  • De bosmuis
  • De spitsmuis – ook wel huisspitsmuis genoemd

De Huismuis

De huismuis is een van de meest voorkomende soorten muizen in huis. Het die is vaak grijs of bruin en heeft een wat spitse kop. Ze worden veelal niet groter dan 15 centimeter en leven vaak tussen het plafond van de begane grond en de vloer van de tweede verdieping.

Een huismuis voedt zich met van alles en nog wat en komen voornamelijk af op rondslingerend voedsel.

De veldmuis

Een veldmuis kan eveneens zowel bruin als grijs zijn, maar de kleur van hun vacht neigt veel meer naar bruin dan bij de huismuis het geval is. Ze zijn iets groter en wat minder spits in hun bouw.

Veldmuizen zijn erg goed in graven en eten, in tegenstelling tot de huismuis, minder rondslingerend voedsel. De veldmuis is een van de soorten muizen die ook minder in woningen terecht komen: mocht u er een aantreffen, dan gaat het in veel gevallen om een dier dat per abuis in de woning terecht is gekomen, bijvoorbeeld door een openstaande deur.

De bosmuis

Bosmuizen zijn altijd bruin en zijn groter dan de hierboven genoemde soorten. Ze zijn spits en hebben een lange staart. Daardoor verwarren sommige mensen ze ook wel eens met ratten, hoewel laatst genoemde flink groter zijn en bovendien een ernstiger probleem vormen dan muizen in huis.

Een bosmuis is zowel een graver als een klimmer en is bovendien erg bedreven in springen. Ze leven op plaatsen waar bomen en struiken zijn en staan erom bekend géén gif te eten – deze manier van bestrijden slaat bij hen dus ook niet aan.

Soorten muizen in huis

De spitsmuis

De spitsmuis, ook wel huisspitsmuis genoemd, is grijsbruin en bekend om zijn multifunctionaliteit: hij kan zelfs zwemmen. De spitsmuis is desondanks een relatief makkelijk te traceren muis: hij maakt namelijk het meeste geluid.

Spitsmuizen komen veel voor en behoren dan ook tot een van de meest voorkomende soorten muizen in huis. Ze leven graag op plekken waar mensen zijn geweest, waardoor de kans is groot is dat – mócht je een muis in huis hebben gezien – het om een spitsmuis gaat.

Muissoorten  in Nederland

Wélk type muis u ook in huis heeft – ze zijn vaak niet wenselijk en bovendien nooit eenvoudig weg te krijgen. Daarom verdient het de aanbeveling om, mocht u last hebben van verschillende soorten muizen in huis, ten alle tijden een ongediertebestrijder in te schakelen.

Vakkundige bestrijders beschikken over professionele apparatuur en middelen om de muis te verdrijven. Zij doen dat op een manier die beter is voor u, maar waarbij ook wordt stilgestaan bij het dier. Doe nu een aanvraag via de website óf neem telefonisch contact met ons op voor méér informatie over de verschillende soorten muizen in huis.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8502, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed