Muizenplaag Bestrijden Bel direct met de lokale bestrijder: 085-0298502

Bel ons direct

085 - 029 8502

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
oorzaak van muizen

Oorzaak van muizen

Wat is de oorzaak van muizen in uw woning?

Er leven in ons land miljoenen muizen, maar waarom willen deze beestjes juist graag in uw huis wonen? Hoe kunt u muizen het best (laten) bestrijden? En welke problemen veroorzaken muizen.

Wat de oorzaak van muizen is in uw woning en andere tips over muizen leest u in onderstaande tekst.

Verschillende soorten muizen

Er zijn veel verschillende soorten muizen. De meeste muizen houden ervan in de vrije natuur te leven. Maar er zijn ook muizen die liever in huizen of andere gebouwen hun verblijf zoeken. Welke muizen zijn dit dan?

De naam zegt het al, de meest voorkomende muis in huis is de huismuis. De bosmuizen en veldmuizen leven meestal buiten, maar willen in de herfst en winter nog wel eens op zoek gaan naar een beschutte verblijfplaats en kunnen in deze seizoenen dus de oorzaak van muizen overlast in uw huis zijn.

Een bijkomend probleem is dat bosmuizen beschermd zijn. Dit maakt het extra moeilijk om deze soort muizen te bestrijden.

Waar leven muizen het liefst?

Afhankelijk van het soort muizen, heeft elke muizensoort zijn favoriete verblijfplaats. Zoals vermeld leven bosmuizen en veldmuizen het liefst in de natuur. Maar door koudere temperaturen en nattigheid, kunnen ze besluiten om toch naar binnen te verhuizen.

Huismuizen leven over het algemeen altijd binnenshuis. De huismuis leeft het liefst boven plafonds of tussen muren. Maar ook zijn ze te vinden in kruipruimtes, kelders en schuren. De oorzaak van muizen op deze plekken is dat deze vaak beschut en warm zijn.

Daarnaast vinden muizen verwarmingsbuizen een fijne plaats om te verblijven. Als u de muizen wilt (laten) verwijderen, kunt u het beste uw zoektocht op deze plaatsen beginnen.

Waaraan kunt u merken dat er muizen in uw huis zijn?

Het meest logische antwoord op deze vraag is natuurlijk het zien van de muis of van meerdere muizen. Het kan echter ook zo zijn dat er wel muizen in uw huis zijn, maar dat ze zich niet laten zien.

Muizen zijn dol op voedselresten en sporen van hun zoektocht naar voedsel zijn dan vaak ook in de keukenkasten en voorraadkasten te vinden. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld muizenkeutels een aangevreten verpakkingen van etenswaren.

Muizen zijn echte knaagdieren, dus ook in uw huis zijn de sporen hiervan zichtbaar. Bijvoorbeeld knaagsporen aan meubels, aan snoeren of (stroom)kabels.

Muizen zijn ook te herkennen aan hun getrippel op het plafond of tussen de (spouw)muren.

Als laatste is de aanwezigheid van muizen te herkennen aan de geur. Muizen laten een aparte geur achter, een combinatie van muskus en ammoniak. Komen één of meerdere van deze kenmerken u bekend voor? Dan is het zaak om snel maatregelen te nemen en deze muizen te (laten) verwijderen!

Kunnen muizen schade aanrichten?

Muizen dragen ziektekiemen bij zich en kunnen dus tijdens hun zoektocht naar voedsel deze ziektekiemen achterlaten op uw voedsel. Ook kunnen ze urine of uitwerpselen achterlaten, met als mogelijk gevolg dat u of één van uw huisgenoten ziek wordt.

Muizen kunnen daarnaast schade aanrichten aan uw meubels of snoeren. In het ergste geval kan er brandschade ontstaan door kortsluiting na het doorknagen van een stroomkabel.

De gevolgen van muizenoverlast zijn dus echt ernstig te noemen. Het is aan u om dit probleem echt serieus te nemen en deze muizen zo snel mogelijk uit uw huis te laten verwijderen.

De oorzaak van muizen in uw woning

Dat sommige muizen graag beschut leven, dat kunnen we nog wel begrijpen. Maar waarom kiezen ze nu juist uw huis uit? Het antwoord is logisch: De oorzaak van muizen in uw huis is dat uw huis te aantrekkelijk is voor deze muizen.

Er is vaak veel warmte, voedsel, vocht en beschutting tegen natuurlijke vijanden in uw woning en daarom verblijven ze graag in uw huis en dit is ook de reden dat het ongedierte veel overlast veroorzaakt in uw huis.

De oplossing hiervoor?

Maak uw huis onaantrekkelijk voor muizen, zodat dit ongedierte verdwijnt. Voor het zover is, moet u natuurlijk er eerst nog voor zorgen dat deze muizen verwijderd worden. Ook muizen tegengaan is een belangrijke stap in het bestrijden van muizenoverlast.

Muizen bestrijden?

Er zijn genoeg manieren te vinden om zelf muizen uit uw huis te verwijderen. Houdt hierbij rekening met de oorzaak van muizen in uw huis, zodat u ze gericht kunt bestrijden.

Denk bijvoorbeeld aan (diervriendelijke) muizenvallen of muizengif op de verblijfplaatsen of voedselplekken. Heeft u bijvoorbeeld veel etenswaren rondslingeren in uw woning, dan kan dit de oorzaak van muizen overlast zijn. Belangrijk is om deze oorzaak dan ook te verhelpen, zodat het probleem niet steeds weer terug komt.

Hoe goed u ook uw best doet, toch lukt het niet altijd om de muizenfamilie definitief uit uw huis te verwijderen. We raden u dan ook altijd aan om muizen door professionals uit uw huis te laten verwijderen.

Muizen laten verwijderen uit uw huis?

Wij werken samen met een team van deskundige, professionele medewerkers die erin gespecialiseerd zijn muizen uit uw huis te verwijderen. Ze hebben hier speciaal een opleiding voor gevolgd, dus u kunt van ons een snelle en efficiënte oplossing verwachten.

Wij brengen samen met u het muizenprobleem in kaart en komen met een voorstel voor het bestrijden van muizen. We houden hierbij rekening met het soort muis, zodat ook de beschermde muizensoorten op een verantwoorde manier uit uw huis verwijderd worden. Zo loopt u dus geen risico om een boete te krijgen.

Daarna gaan we, met uw toestemming, ook daadwerkelijk aan de slag met het bestrijden van de muizen. Na afloop komen we optioneel nog een paar keer bij u langs voor een nacontrole en eventuele extra bestrijding.

oorzaak van muizen

Voorkomen dat er muizen in uw huis gaan wonen?

Het voorkomen van muizenoverlast kan door het wegnemen van de oorzaak van muizen in uw huis. Zoals al eerder genoemd is het van belang dat uw woning niet aantrekkelijk is voor een muis om in te wonen.

Hoe kunt u het beste muizen tegengaan?

U kunt denken aan het goed opbergen van voedsel in afgesloten potten en bussen, zodat de muizen er niet bij kunnen. Of alle naden en kieren goed dichtmaken of afdekken met gaas. Muizen kunnen namelijk al door een gaatje van een paar centimeter kruipen.

Ook kan het helpen om de vloer wat vaker te stofzuigen, zodat alle etensresten verwijderd zijn. De aanwezigheid van een kat kan er ook voor zorgen dat de muizen liever een andere verblijfplaats opzoeken. Maar toch garandeert geen van deze pogingen dat u geen muizen in huis krijgt. En als u geen kattenliefhebber bent is dit geen goed idee.

Bovendien kunnen de katten ook gaan spelen met de muizen en kunnen de dode lichaampjes van de beestjes overal terecht komen waardoor er veel stank ontstaat.

Daarom kunt u bij ons terecht voor een preventieplan, zodat we samen met u gaan kijken welke maatregelen er in uw situatie genomen moeten worden om muizen in uw huis te voorkomen.

Heeft u nog vragen of wilt u een aanvraag doen?

Voor vragen over de oorzaak van muizen in uw huis of andere vragen, kunt u ons altijd bereiken, wij staan u graag te woord! Wij kunnen u meer informatie geven, aangepast aan uw persoonlijke situatie. Als u gelijk een aanvraag wilt doen voor het laten verwijderen van muizen uit uw huis, kunt u ons bellen met het nummer onder dit bericht of het daarvoor bestemde formulier invullen. We horen graag van u!

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 8502, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed